Akelius Spar avslutas

Akelius Spar avslutas

Alla sparkonton hos aktören Akelius Spar avslutas i januari 2021, meddelar bolaget idag. Anledningen är lagändringar som träder i kraft vid årsskiftet.

Det globala fastighetsbolaget Akelius Residential Property AB har under de senaste åren även varit en aktör på den svenska sparkontomarknaden, då genom dotterbolaget Akelius Spar som agerat under lagen om inlåningsverksamhet (2004:299) — fram till nu.

Sveriges Riksdag beslutade nämligen den 18 november 2020 om att lagen upphör att gälla den sista december, vilket innebär att även verksamheten för Akelius Spar upphör den 1 januari 2021.

Stärkt konsumentskydd

Lagen om inlåningsverksamhet har hittills inneburit att företag får ta emot upp till 50 000 kr per konsument för att använda dessa i företagets verksamhet. Trots att investeringsformen ofta marknadsförts som ett sparkonto med hög ränta har det dock saknats statlig insättningsgaranti på de insatta medlen, varför det i vissa fall inneburit en stor risk för konsumenterna som lånar ut sina pengar.

Lagen ändras för att ge svenskarna ett stärkt konsumentskydd på inlåningsmarknaden, något som är både efterlängtat och lite tråkigt, eftersom det — precis som vanligt — finns både bra och dåliga aktörer på inlåningsmarknaden.

Akelius Spar har varit en väldigt populär aktör genom åren, eftersom de — trots att kontona inte täcks av den statliga insättningsgarantin — varit ett erkänt tryggt alternativ eftersom deras verksamhet med hyresfastigheter anses vara så pass stabil.

Ränta betalas ut

Akelius Spar kommer att börja avsluta kundernas sparkonton och betala ut både det investerade kapitalet och den intjänade inlåningsräntan under januari månad.

Värdepapper i artikeln

Namn Jämför
Akelius Residential D AvanzaNordnet
Olof Carlsson

Olof Carlsson

Jag brinner för att sprida kunskap, oavsett om det är om en god privatekonomi, att motivera ett sparande eller om enkla lifehacks som underlättar din vardag.

Handla utan avgifter hos Avanza

Hos Avanza kan du handla svenska aktier upp till 50 000 kr utan att betala courtage. Börja spara pengar redan idag!

Läs mer »