Förenkla ditt sparande och få tid över till annat — använd en bra fondrobot. Vi hjälper dig hitta den bästa!
Här går vi igenom det svenska utbudet och vilken som är allra bäst.
Bästa fondroboten 2025
Här är de bästa fondrobotarna i Sverige just nu:
3. Lysa
Lysa är en av de enklaste fondrobotarna att använda, där du kan spara i ett ISK-konto helt automatiskt. Du väljer din riskbenägenhet när du sätter upp ett nytt sparande och utifrån dina preferenser väljer Lysa en lämplig blandning av aktier och räntor.
Jag gillar personligen Lysa och har haft bra avkastning på mitt kapital hos dem, men det finns billigare alternativ för dig som ska börja spara (Lysa erbjuder ränterabatt för de som har mycket pengar, se mer nedan).
Detaljer om Lysa:
- Lysa avgift: 0,439 - 0,374 % beroende på fördelning (utan ränterabatt)
- Riskfördelning: Procentuell riskfördelning
Lysas avgift varierar beroende på om du väljer en stor del räntefonder eller aktiefonder, och blir lägre ju mer aktiefonder du väljer. Dessutom blir den lägre ju mer kapital du har, där rabatten börjar vid 200 000 kr. Har du mycket kapital hos Lysa kan du alltså komma undan med en lägre avgift — som lägst är den 0,32 % för dig som råkar ha 30 miljoner investerat.
2. Nordnet One
Nordnet har lanserat tre olika automatiska fonder som svar på kundernas efterfrågan om fondrobot, där respektive fond motsvarar en viss risk;
Jag har personligen den balanserade fonden i mitt Nordnet-sparande (jag rekommenderar att använda alla banker för att se vilken du själv gillar bäst) och gillar den. Jag ser det som en stor fördel att avgiften är lägre än Lysa. Det senaste året har den gett ca +10% i avkastning på en skakig börs — ett bra resultat!
Detaljer om Nordnet One:
- Nordnet One avgift: 0,33 - 0,34 %
- Riskfördelning: 3 st fonder
Länkar till Nordnet är annonslänkar där vi får provision för nya kunder. Tack för ditt stöd!
1. Avanza Auto
Vinnaren! Hos småspararfavoriten Avanza är det enkelt att använda dess automatiska spartjänst — de har nämligen valt att helt enkelt lägga upp tjänsten som enskilda fonder, med namnet Avanza Auto. Totalt finns det sex olika fonder som alla motsvarar olika risknivåer, där ett är lägst risk (lägre andel aktier) och sex är högst risk (högre andel aktier):
Precis som på Nordnet har jag lagt mig lite i mitten — det passar min personliga investeringsstrategi perfekt — och det senaste året har avkastningen varit lite under 8%, vilket är lite sämre än Nordnet just det här året, men bättre över längre tid.
Alla fonder ingår dessutom i Avanzas ränterabatt, vilket gör att den har ytterligare fördelar för dig som sparar hos Avanza och nyttjar det erbjudandet.
Detaljer om Avanza Auto:
- Avanza Auto avgift: 0,33 - 0,4 %
- Riskjustering: 6 st fonder
Länkar till Avanza är annonslänkar där vi får provision för nya kunder. Tack för ditt stöd!
Artikelns innehåll
Vad är en fondrobot?
En fondrobot är, som du säkert förstått, ingen fysisk robot utan en digital tjänst som automatiskt köper och säljer fonder.
Fördelar med en fondrobot
Det finns många fördelar med fondrobotar, där de främsta är:
-
Automatiskt sparande: Den främsta fördelen med en fondrobot är just det faktum att det är helt automatiskt; du slipper bry dig om att köpa och sälja aktier eller fonder — och istället kan du fokusera på annat.
-
Låg avgift: Det har länge funnits dyra tjänster för att man ska slippa köpa fonder och aktier själv — så som fonder med 1-2 % i avgift — men idén med fondrobotar är att avgiften ska vara låg. De fondrobotar vi rekommenderar har en så pass låg avgift att det är mycket fördelaktigt för dig som sparare.
- Balansering: När en portfölj är balanserad till exempelvis 50% aktiefonder och 50% räntefonder kommer fördelningen förändras över tid, beroende på hur de olika typerna presterar. En fondrobot balanserar automatiskt om portföljen över tid så att din fördelning återställs, vilket är det bästa att göra för att maximera avkastningen på lång sikt.
Nackdelar med en fondrobot
Egentligen finns det få nackdelar med att använda en fondrobot, eftersom de fondrobotar vi rekommenderar alla har en så pass låg avgift att de är attraktiva redan där.
Om man ska vara petig skulle en nackdel kunna vara att det är "tråkigt" att inte få vara inne och pilla själv, men det är ju hela poängen med en fondrobot — att slippa köpa och sälja fonder, för att istället få alla köp och sälj av fonder gjort helt automatiskt.
Vem borde ha en fondrobot?
Den som borde använda sig av en fondrobot är den person som kanske tycker dett fondsparande är onödigt svårt och tar upp för mycket tid. Fondrobotar ger dig möjligheten att ställa in dina preferenser och sedan "släppa rodret" — roboten sköter allt för bästa möjliga avkastning.
Varför är låg avgift viktigt?
När du sparar pengar över lång tid blir en låg avgift oerhört viktigt, eftersom avgiften annars "äter upp" ditt sparande.
-
1% avgift: Om du sparar 50 000 kr och låter dem utvecklas i 10 år till en avgift på 1% innebär det att du betalar 6 289 kr i avgift.
- 0,33% avgift: Skulle du istället ha en avgift på 0.33 % (som Nordnet Balanserad SEK) betalar du bara 2 151 kr i avgift över samma 10-årstid.
En stor skillnad som bara blir desto större ju mer kapital du har sparat totalt!
Sammanfattning
En fondrobot är ett mycket bra val för dig som tycker det är svårt att komma igång och spara i fonder eller aktier, och det absolut bästa alternativet för alla som bara vill att sparandet ska ske automatiskt.