Topplistan hos Avanza i augusti

Mest populära värdepapper hos Avanza i augusti

Här kommer listor över både mest köpta aktier, mest köpta fonder, mest sålda aktier och mest sålda fonder bland kunderna hos småspararfavoriten Avanza.

En fråga som är vanlig att ställa sig är hur alla andra gör — vad är det andra köper när de riskerar att bli av med pengar? Finns det någon trygg hamn där man kan garantera avkastning i tuffare tider?

Ett bra sätt att få svar på frågan är att helt enkelt kika på hur andra gör, och nu har Avanza släppt statistik för hur deras kunder har handlat under augusti 2020.

Mest köpta aktier

I topplistan över augusti månads mest köpta aktier hos Avanza hittar vi bland annat Millicom, AstraZeneca och Apple.

Mest köpta aktier i augusti:

 1. Millicom
 2. AstraZeneca
 3. Apple
 4. Hufvudstaden
 5. Embracer
 6. Tesla
 7. Swedish Match
 8. Amazon
 9. EQT
 10. Cibus

AstraZeneca har blivit väldigt omtalad eftersom de är på gång med sitt coronavaccin, vilket kan vara en riktigt stor affär om de sista kliniska testerna faller väl ut.

Mest sålda aktier

Bland de aktier som kunderna hos Avanza har sålt mest under augusti månad är något förvånande Evolution på första plats — aktien som det pratades om hade blivit "nästa folkaktie" alldeles nyss.

Mest sålda aktier i augusti:

 1. Evolution
 2. Stillfront
 3. Volvo
 4. Swedbank
 5. G5 Entertainment
 6. Sinch
 7. Mekonomen
 8. HiQ
 9. Autoliv
 10. Tobii

Huruvida det finns någon större trend i detta är svårt att svara på, men jag tycker det är intressant att både G5 Entertainment och Evolution är med på listan.

Mest köpta fonder

För den som är mer intresserad av fonder istället för aktier är kanske topplistan för fondhandeln under augusti månad är mer intressant. Avanza skriver dock inte ut vilka fonder det rör sig om, utan bara vilken typ av fond som köps eller säljs mest av bankens kunder.

Mest köpta fondtyper i augusti:

 1. Sverigefonder
 2. Teknikfonder
 3. Företagsobligationsfonder
 4. Blandfonder
 5. Ädelmetallsfonder

Att just ädelmetaller börjar bli mer populära är en ganska vanlig företeelse under kriser så som den pågående coronakrisen, och är riktigt intressant.

Ser man dock till dagens priser på både guld och silver har de båda dragit iväg ganska mycket, så en försiktighetens finger kanske är på sin plats. Vi kommer att skriva inlägg rörande handel med ädelmetaller framöver.

Mest sålda fonder

Bland de mest sålda fonderna hos Avanza ser vi att kunderna börjar överge både fastighetsfonder och läkemedelsfonder, vilka båda är sådana typer av fonder som har gått otroligt bra de senaste åren.

Mest sålda fondtyper i augusti:

 1. Fastighetsfonder
 2. Läkemedelsfonder
 3. Asienfonder
 4. Korträntefonder i EUR
 5. Korträntefonder i USD

Att fastighetsfonder och läkemedelsfonder tappar intresse kan jag personligen förstå eftersom de haft en enorm uppsida de senaste åren.

Gör det som känns bäst

Kom ihåg att du behöver hitta ett sätt som passar dig och ingen annan. Det är inget fel i att få inspiration från hur andra investerar sina pengar, men vissa är mer riskbenägna än andra och investerar därmed på helt andra sätt.

Försök att hitta ett sätt som passar dig personligen, oavsett om det är fonder eller aktier du handlar. Det finns ingenting som är "för tråkigt" som det ibland skrivs om aktier, utan alla olika investeringsmetoder har sina respektive fördelar och nackdelar.

Värdepapper i artikeln

Namn Jämför
Amazon.com Inc Avanza
Apple Inc AvanzaNordnet
AstraZeneca Avanza
Autoliv SDB Avanza
Cibus Nordic Real Estate Avanza
EQT Avanza
Embracer Group B Avanza
Evolution Avanza
G5 Entertainment Avanza
HiQ International Avanza
Hufvudstaden A Avanza
Hufvudstaden C Avanza
Mekonomen Avanza
Millicom International Cellular SDB AvanzaNordnet
Sinch Avanza
Stillfront Group Avanza
Swedbank A Avanza
Swedish Match Avanza
Tesla Inc Avanza
Tobii Avanza
Volvo B AvanzaNordnet
Olof Carlsson

Olof Carlsson

Jag brinner för att sprida kunskap, oavsett om det är om en god privatekonomi, att motivera ett sparande eller om enkla lifehacks som underlättar din vardag.

Handla utan avgifter hos Avanza

Hos Avanza kan du handla svenska aktier upp till 50 000 kr utan att betala courtage. Börja spara pengar redan idag!

Läs mer »