Kakor

Vi använder oss av så kallade kakor på vår webbplats, men vad betyder det egentligen?

På internet talas det ofta om kakor, eller cookies som de kallas på engelska. Denna "kaka" är en liten textfil som sparas på din dator, med information om exempelvis att du har loggat in eller hur många sidor du har besökt. Enligt regelverk inom EU måste vi informera om att vi använder kakor samt ge dig möjligheten att stänga av kakorna om du så önskar. Här följer därför lite ytterligare information om kakor och vår användning av dem.

Vår användning av kakor

Vi använder anonyma kakor för att se vad våra besökare gillar på sidan samt för att kunna erbjuda våra egna funktioner till besökarna. Läs mer om detta i detalj nedan.

Syfte 1: Vilket innehåll som är populärt

Med hjälp av Google Analytics samlar vi information om vilka sidor på vår webbplats som besöks mest, hur länge besökarna stannar och hur de hittade till oss. Vi kan inte få fram några personuppgifter från denna information. Underlaget samlas in så att vi ska kunna se vilka sidor, artiklar, kurser och händelser som är mest populära, så att vi vet vad vi ska fokusera på när vi skriver artiklar och utvecklar webbplatsen vidare.

Syfte 2: Funktioner på webbplatsen

Vi erbjuder möjligheten att skapa ett konto på vår webbplats. Tyvärr är det inte möjligt att nyttja den möjligheten om du väljer att inaktivera kakor, eftersom det då inte går att spara information om att du har loggat in hos oss.

Om du inaktiverar kakor innebär det att du går miste om några funktioner:

  • logga in på ditt konto
  • kommentera på artiklar
  • betygsätta aktier och andra värdepapper

Eftersom våra egna kakor är helt anonyma hoppas vi att du kan tillåta kakor som vanligt och därmed använda våra tjänster så som vi avsett från början.

Det är du som bestämmer

På den här webbplatsen kan du välja själv om du vill tillåta oss använda kakor eller inte. Att stänga av kakor innebär som sagt att du inte kommer kunna logga in ditt konto, eftersom det inte går att veta vilket konto du vill logga in på utan kakor.

Om du vill använda de funktioner vi erbuder på vår webbplats är det bäst att låta kakorna vara påslagna. Vår rekommendation är att tillåta kakor som vanligt, så att allt fungera som det ska.

Mer information

För dig som fortfarande vill veta mer om kakor och hur de fungerar på webbplatser finns den informativa webbplatsen Cookies and You, där det både finns videofilmer och artiklar som berättar hur det fungerar.

Har du frågor riktade till oss är du varmt välkommen att höra av dig via kontaktformuläret — det finns inga dumma frågor när det gäller din integritet.


Det är naturligt att undra om din personliga integritet på internet och hur den påverkas av kakor, så ställ gärna frågor om du känner att du inte förstått riktigt vad det handlar om.

Handla utan avgifter hos Avanza

Hos Avanza kan du handla svenska aktier upp till 50 000 kr utan att betala courtage. Börja spara pengar redan idag!

Läs mer »