Bluffen Mind Capital

Bluffen Mind Capital

Vi tar en närmare titt på pyramidspelet Mind Capital och dess rekryteringsmetoder.

Det pratas allt oftare om bolaget Mind Capital på nätet, där det är tydligt att det rör sig om ett pyramidspel. Nu senast har det dykt upp mängder med inlägg på Twitter med klagomål mot en svensk privatinvesterare som rekommenderat pyramidspelet.

Det känns därför viktigt att gå igenom både vad ett pyramidspel är och varför Mind Capital utan tvekan är ett pyramidspel.

Upplägg

Mind Capital menar att de kan ge sina medlemmar en avkastning på mellan 0,5 och 1,5 % av sitt insatta kapital — varje vardag. De menar att de kan erbjuda denna otroliga avkastning för att de hittat små "möjligheter till arbitragehandel" som de, och enbart de, kan genomföra i tillräckligt stor skala.

Så snart man räknar på en sådan avkastning inser man att det är omöjligt att upprätthålla över tid, men för nöjes skull ska vi räkna på hur rik du blir om du sätter in pengar hos Mind Capital — och deras metod faktiskt fungerar.

Exempel på avkastning

Vi tar en sekund för att räkna på vad en daglig avkastning på 0,5 % skulle innebära om du satte in 100 000 SEK på plattformen. I tabellen nedan ser ni de första fem dagarna och de sista fem dagarna.

Dag Kapital Avkastning
1 100 000 500
2 100 500 502
3 101 502 505
4 101 507 507
5 102 015 510
140 200 024 1 000
141 201 024 1 005
142 202 029 1 010
143 203 039 1 015
144 204 054 1 020

Efter 140 vardagar har du gjort en vinst på 100 % av ditt insatta kapital och har därmed nått upp till 200 000 SEK, helt utan att göra något. Det i sin tur innebär att vår "dagliga avkastning" nu ligger på över 1 000 SEK, vilket kommer att fortsätta dubblas men efter kortare tid.

Den första miljonen — alltså en avkastning på 900 000 SEK från en ursprunglig investering på 100 000 SEK — har du tjänat in på vardag nummer 463.

Du har då:

  • Totalt kapital på 1 001 660,46 SEK
  • En daglig vinst på 5 008,30 SEK

Detta är dessutom bara på deras lägsta avkastning och helt utan deras provision som betalas ut för nya investerare. Ett ohållbart upplägg, utan tvekan.

Avkastning från medlemmar

Problemet med pyramidspel är att det går att "bevisa" att systemet faktiskt ger avkastning så länge det faktiskt tillströmmar nya kunder till plattformen. Det är därför de ger så bra betalt när dess medlemmar rekryterar nya medlemmar, och dessutom med krav på insättning för varje ny medlem.

Alla medlemmar som får avkastning börjar tro på att systemet faktiskt fungerar och lägger därefter upp sina respektive "bevis" — de ju har fått sin avkastning precis som de blivit lovade.

Problemet är bara att de inte fått sin avkastning på grund av att det gjorts en positiv avkastning, utan att det helt enkelt lagts in nya pengar i systemet från intet ont anande nya medlemmar.

Varningstecken

För att ytterligare stärka synen på att Mind Capital inte är någonting annat än bluff och båg har jag sammanställt ett par punkter tillsammans med förklaringar om vad jag menar.

1. Daglig avkastning

Det allra första tecknet på att det här inte är en legitim firma är att de menar att de kan ge dig en återkommande och daglig avkastning på 0,5 - 1,5 % av ditt insatta kapital. Det är omöjligt att upprätthålla en sådan avkastning över tid.

De förklarar att de har hittat tillfällen för att göra arbitragehandel på kryptomarknaden, men ärligt talat — hade ingen annan än de själva hittat dessa möjligheter till arbitragehandel om det var så pass enkelt som de påstår?

2. Provision för nya medlemmar

Nästa varningstecken är att medlemmarna får bra betalt för att rekrytera nya medlemmar i olika nivåer beroende på hur många personer de hänvisar till systemet. Det är just detta som kallas för MLM, vilket står för Multi Level Marketing, och är anledningen till att Mind Capital får in nytt kapital och kan betala ut "vinst" till sina befintliga användare.

Den provision som betalas för de som rekryterar nya medlemmar är följande:

Nivå Ersättning Investeringskrav
1 8 % -
2 4 % -
3 + 4 3 % Minst 5 000 USD
5 + 6 2 % Minst 15 000 USD
7 + 8 2 % Minst 50 000 USD
9 + 10 2 % Minst 100 000 USD

Investeringskravet innebär att de som är under dig måste ha gjort en total investering om minst 5 000, 15 000, 50 000 eller 100 000 USD.

3. Ledaren

Personen bakom Mind Capital är Gonzalo García-Pelayo, en ledargestalt bolaget marknadsför med texten "han som lurade casinon på 90-talet" — inte riktigt en kvalitetsstämpel för att investera i kryptovalutor, men ändå den bästa de kunde hitta på för att försöka göra honom trovärdig.

Utöver det har han skrivit böcker om hur man spelat poker och varit med i diverse spanska TV-program. Jag vet inte varför de väljer att ha med detta i förklaringen om honom på Mind Capitals hemsida, för det skälper snarare än det hjälper, kan jag säga.

Oavsett vad de nu väljer att framhäva som det som gör honom unik är det en stark varningsklocka att överhuvudtaget se en enstaka individ som "hjärnan" bakom succén. En profetmentalitet som inte passar i finansbranschen överhuvudtaget — och om ett investeringsbolag marknadsför sig så har man problem.

4. Anmälningar i USA

Att Mind Capital är ett omskrivet bolag är inte någon förvåning, men en snabb sökning på Google visar dessutom att de i den amerikanska delstaten Texas just blivit beordrade att sluta marknadsföra pyramidspelet i delstaten.

De skriver bland annat;

Securities Commissioner Travis J. Iles brought an emergency action to stop Mind Capital OÜ aka Mind Capital Tech SL, a Spanish and Estonian domiciled company, from illegally promoting a cryptocurrency investment pyramid scheme in Texas.

Det råder inga tvivel om att det här bolaget är ett illegitimt pyramidspel.

Trafikanalys

Vilka är det egentligen som använder sig av Mind Capital? Som tur är finns det mängder av verktyg på internet för att ta reda på trafikmängd och varifrån denna trafik kommer. Låt oss ta en titt på domänen mind.capital och den trafik som kommer dit.

Mest populära länder

De länder där Mind Capital är som mest populärt är:

  1. Mexiko med 15,3 % av besökarna
  2. Colombia med 9,3 % av besökarna
  3. Argentina med 8,7 % av besökarna

I topp hittar vi alltså tre fattiga sydamerikanska länder, som helt klart är ute efter att kunna få loss pengar — speciellt i tider som dessa — och som är benägna att "iallafall testa".

Om det fungerar så fungerar det, och det finns oftast inte så mycket allmänbildning kring ekonomi eller kännedom kring vad som kan vara ett pyramidspel i dessa länder.

Pyramidspel i Sverige

Spelinspektionen är tydlig med att ett pyramidspel är just ett koncept där man måste göra en inledande betalning för att gå med, och sedan få betalt för att värva nya medlemmar. Detta gör att spelet — Mind Capital i det här fallet — har en stadig ström av nya intäkter, så att de kan hålla ansiktet uppe och betala ut "vinst" till sina befintliga medlemmar.

Vi svenskar är så pass medvetna och pålästa att vi ska kunna identifiera pyramidspel när vi ser dem, istället för att gå med i spelet och fortsätta marknadsföra dem för vår egen vinning. När korthuset rasar ihop finns det bara förlorare kvar — förutom de som gjort sin vinst i toppen.

Det gamla talesättet om det låter för bra för att vara sant, är det oftast just det visar sig stämma fortfarande — och Mind Capital är ingenting annat än ytterligare en lögn om enkel avkastning.

Olof Carlsson

Olof Carlsson

Jag brinner för att sprida kunskap, oavsett om det är om en god privatekonomi, att motivera ett sparande eller om enkla lifehacks som underlättar din vardag.

Handla utan avgifter hos Avanza

Hos Avanza kan du handla svenska aktier upp till 50 000 kr utan att betala courtage. Börja spara pengar redan idag!

Läs mer »