Hur fungerar fondskatt i Sverige? Vi går igenom allt du behöver veta om skatt på fondsparande.
Många som sparar oroar sig för att skatten ska "äta upp" sparandet, och i vissa fall är det förståeligt — det finns faktiskt scenarion där man betalar mycket mer skatt än andra.
Här samlar vi de vanligaste och går igenom hur du gör för att betala mindre skatt på dina sparpengar.
Artikelns innehåll
Vad är kapitalskatt?
Till att börja med behöver vi gå igenom vad kapitalskatt är. När du arbetar betalar du inkomstskatt på de pengar du tjänar (din lön), men när dina pengar jobbar åt dig är det istället kapitalinkomster vi pratar om.
Kapitalinkomster kan både vara kapitalvinster — alltså försäljningar av aktier eller fonder där du gått med vinst — och utdelningar eller ränteintäkter från ett sparkonto, och kapitalinkomster beskattas med en kapitalinkomstskatt.
Men hur ska man gå tillväga när man har ett sparande i aktier eller fonder och vill undvika att betala för mycket skatt? Här gäller det att välja rätt typ av konto som du sparar på.
Fondskatt i depå
Den första kontotypen är den allra vanligaste hos svenska sparare, och det är det klassiska depåkontot; alltså en aktie- och fonddepå.
Här betalar du 30 % skatt på alla dina vinster, så om du har köpt fonder för 10 000 kr och säljer för 15 000 kr landar skatten på hisnande 1500 kr — väldigt högt med dagens mått mätt, och speciellt om man jämför med ISK och KF.
Sedan 2012 betalar du dessutom en extra schablonskatt utöver dessa 30 % som du redan betalar i kapitalskatt på dina vinster, om du har ett kapital på över 50 000 kr.
Schablonskatten för fonddepåer är 30 % på 0,4 % av ditt totala fondkapital och betalas årligen.
Räkna ut din skatt
För att ge en tydlig bild på hur fondskatten ser ut när du har fonder för över 50 000 kr på ett vanligt depåkonto sätter vi ihop ett exempel där vi har 80 000 kr.
- Schablonskatten är 0,4 % av 80 000 kr
80 000 x 0,004 = 320 kr - Kapitalskatten är 30 % av schablonbeloppet
320 x 0,30 = 96 kr
Årets schablonbeskattning av ditt depåkonto är alltså 96 kr om värdet är 80 000 kr vid årets början. Detta kan förenklas till 0,12 % av ditt totala fondkapital (30 % av 0,4 %).
Eftersom du dessutom behöver betala 30 % skatt på alla vinster du gör när du säljer fonder är vår rekommendation att du inte har fonder på ett depåkonto, utan att du istället öppnar en kapitalförsäkring eller ett investeringssparkonto.
Fondskatt i ISK
Investeringssparkontot ("ISK") är en riktigt fördelaktig sparform där du inte betalar någon vinstskatt på dina försäljningar, men heller inte kan kvitta vinster mot förluster. ISK beskattas med en schablonsumma kvartalsvis, där du betalar 30 % i skatt på 1,25 % av ditt totala kapital — betydligt lägre än de 4 % av ditt totala kapital i depåkontot.
Stirra dig inte blind på möjligheten att kunna kvitta vinster mot förluster på depåkontot; för det mesta går faktiskt våra olika fonder med vinst. Det du ska fokusera på är att få ner den löpande beskattningen (schablonbeskattningen) till en så låg nivå som möjligt, och där vinner ISK stort över depåkontot.
Fondskatt i KF
Kapitalförsäkringen ("KF") fungerar nästan precis som investeringssparkontot ovan; även här slipper du betala vinstskatt och schablonbeskattningen är lika låg som med ISK.
En skillnad är däremot att du själv inte äger aktier eller fonder i en kapitalförsäkring; det är istället ett pensionsförsäkringsbolag som äger dem. Detta innebär i praktiken bara att du inte kan gå på bolagsstämmor om du äger aktier — i övrigt är det inga skillnader du märker av.
Vi rekommenderar
När man jämför de olika kontotyperna finns det i stort sett inga fördelar med ett traditionellt aktie- och fondkonto eller fonddepå, av två enkla anledningar:
- du måste betala 30 % skatt på alla vinster
- du betalar schablonskatt varje år
Den enda fördelen med denna kontotyp är att du kan kvitta vinster mot eventuella förluster — men det förutsätter ju att du har förluster att dra av mot, annars har du ingen nytta av fördelen.
Med ett investeringssparkonto får du både rösträtt samt slipper vinstskatt och krångliga deklarationer. Ditt konto schablonbeskattas istället, men eftersom du slipper vinstskatten är det betydligt mer förmånligt än på ett depåkonto.
Vi rekommenderar därför ett investeringssparkonto för alla som ska spara i aktier eller fonder.