Spara med Klarna — få över en procent i ränta

Spara med Klarna - få över en procent i ränta

De flesta associerar Klarna med krediter, men bland deras andra tjänster finns faktiskt traditionella sparkonton — där du faktiskt kan få mer än 1 % ränta.

I många år har det varit ont om sparkonton där man kan få någon bra ränta på sina pengar, något som kallas för inlåningsränta. Sedan den svenska reporäntan blev negativ slutade alla stora banker betala någon ränta på sparkonton, men nu börjar det dyka upp alternativ som ger mer än 1 % i inlåningsränta per år.

En aktör som kanske får dig att höja på ögonbrynen är Klarna, som normalt sett erbjuder krediter och betalningsalternativ när du handlar på internet. Hos dem kan du nu få så hög inlåningsränta som 1,61 % per år — om du binder upp dina pengar.

Spara utan bindningstid

Om du vill kunna ta ut dina pengar från Klarna när som helst ska du spara på ett sparkonto som inte har någon bindningstid. Detta innebär att du får en lägre ränta för att ha dina pengar på sparkontot, mot friheten i att kunna ta ut dem när som helst.

Spara med bindningstid

Om du däremot vet att du kan klara dig utan dina pengar en viss period finns det flera olika sparkonton hos Klarna med bindningstid. De bindningstider du kan välja mellan är 6 månader, 12 månader och 24 månader, där du får lite bättre ränta för varje steg uppåt i bindningstid.

Du kan inte ta ut dina pengar i förtid om du väljer ett sparkonto med bindningstid hos Klarna. Skulle du ändra dig behöver du alltså vänta till dess att bindningstiden har löpt ut innan du kan ta ut pengarna.

Inlåningsränta hos Klarna

Totalt finns det fyra olika inlåningsräntor på Klarnas sparkonton, beroende på om du vill ha bindningstid samt hur lång bindningstid du isåfall väljer.

Bindningstid Ränta
Ingen 0,96 %
6 månader 1,21 %
12 månader 1,41 %
24 månader 1,61 %

Dessa bindningstider är aktuella nu i juli 2020 och kan ändras både uppåt och neråt framöver, beroende på hur ränteläget i Sverige förändras.

Gäller per år

Inlåningsräntan är den ränta du får för varje helt år, vilket innebär att den ränta du får vid 6 månaders bindningstid är angiven per år, inte varje halvår som man kanske kan misstolka det. Likaså är inlåningsräntan på 1,61 % för 24 månaders bindningstid per år, och du får alltså 1,61 % två gånger under den perioden.

Om du sätter in 50 000 kr på ett sparkonto hos Klarna och binder upp ditt sparkonto på 24 månader får du alltså 1,61 % ränta per år;

  • År 1 ger dig 805 kr (563 kr efter skatt)
  • År 2 ger dig 814 kr (569 kr efter skatt)

Skatten du betalar på inlåningsränta på vanliga sparkonton är 30 % per år. Vill du komma billigare undan kan du starta ett förmånligare investeringssparkonto hos Avanza eller Nordnet och investera i fonder eller aktier.

Insättningsgaranti

Sparkonton hos Klarna täcks av den statliga insättningsgarantin, där dina pengar är skyddade mot eventuell konkurs så länge de inte överstiger 100 000 euro, vilket motsvarar ungefär en miljon kronor beroende på hur bra svenska kronan mår i jämförelse med euro.

Har du gott om pengar är dock hoppet inte ute för dig för det — den statliga insättningsgarnatin gäller nämligen per institut. Det innebär att du kan ha det högsta tillåtna beloppet på sparkonton hos olika banker, och att de då är skyddade hos respektive bank.

Fria uttag

Om du väljer ett sparkonto hos Klarna som inte har någon bindningstid har du fria uttag från ditt sparkonto. Som jag skrev tidigare går det dock inte att ta ut pengar från ett sparkonto där du har valt en bindningstid, så var noga med att du bara låser in pengar som du inte kommer att behöva inom bindningstiden.

Skulle du ha ett sparkonto utan bindningstid, eller att bindningstiden helt enkelt löpt ut, kan du ta ut pengarna genom att logga in hos Klarna och begära ett uttag. Ett uttag av pengar från ett sparkonto hos Klarna tar 1-2 bankdagar att få utbetalt till ditt bankkonto.

Olof Carlsson

Olof Carlsson

Jag brinner för att sprida kunskap, oavsett om det är om en god privatekonomi, att motivera ett sparande eller om enkla lifehacks som underlättar din vardag.

Handla utan avgifter hos Avanza

Hos Avanza kan du handla svenska aktier upp till 50 000 kr utan att betala courtage. Börja spara pengar redan idag!

Läs mer »